CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, 31 July 2012

Assalamualaikum..

Orang tua tua cakap ''susah dahulu,senang kemudian" Betul?? hahaha betul betul. TAPI! Orang muda muda sekarang cakap " Kenapa nak yang susah kalau kita ada yang senang? " Hat ni pun betul jugak. hahahaha *lalang!

Sebelum ni aku selalu cakap kat diri aku macam ni:

"Tak best jadi yang no 2. Tak feel ape ape. Aku TAMAK"

Well..sekarang aku nak ajar diri aku cakap:

"Jadi yang no 2 best jugak rupenye" hewhewhew

Kadang kadang orang lebih pandang yang kedua dari yang pertama. Even yang pertama yet the best. Tapi tak salah untuk jadi yang kedua kalau kita pun tak berapa serius untuk jadi yang pertama. 

Bukan niat nak menggalak. Tapi. Kedua tu best. Trust me! :)



Sunday, 29 July 2012

Ayam hangus ayam mantap!

Assalamualaikum..mak saya cakap kalau tak pandai masak nanti mak mertua tak sayang. Betul ke??? Cepat cepat rasa gerun terus nak pandai masak dalam sekelip mata ibarat esok lusa nak kawin.hahaha

Sooo..arini nak share resepi ayam bakar. Ayam bakar ni best. Tak payah susah susah nak bakar pakai arang pastu habis baju, seluar, rambut, kulit segala bau asap. Bau asap tu sungguh tak best u'olls. I'olls tak minat bau asap. Bau duit suka! hahaha

Bulan bulan puasa ni tak elok kita tengok makanan awal awal sangat. Tapiiiiiiiiiii



AYAM HITAM LAGI LEGAM


 
 
 
AYAM PUTIH LAGI GEBU




PEMBAKARAN TERBUKA!
HAMBIK KAU!!!! (niat ati nak liurkan orang.Sendiri terliur!) *palmface! hahahahaa
Tolong ignore paper tu ye. Tolong. Nak buat ayam tu senang je kawan kawan sekalian.
Cara - cara:
1. Beli ayam kat pasar. *As ktorg dpt free je sbb junior serumah abang dia jual ayam. huahuahuahua thanks ina!
2. Bersih kan dengan sehabis baik. Penuh kasih sayang pun boleh. 
3. Basuh dengan tepung plus limau nipis untuk hilangkan hanyir ayam. *pakai cuka pun boleh
4. Toskan jangan bagi ada air banyak sangat.
5. Perapkan!!!! *teruja! hahaha
Bahan bahan untuk perap mengikut urutan:
1. Bawang besar
2. Bawang putih
3. Halia
4. Serai
5. Serbuk kunyit
6. Serbuk kari daging
7. Serbuk lada
8. Sos tiram
9. MADU!!!!!!!
10. Garam dan gula secukup rasa
Panjangkan? hahahaha saja bagi panjang. Penuh sikit page. hahahahaha
Bahan bahan tu semua gaul sekali dengan ayam tadi tu. Amaran keras! Jangan letak air untuk konon konon nak ada kuah. Jangan jangan. Jangan memandai! Nanti rupa dia jadi mcm ayam putih kat atas tu :)
Kitorang bakar ayam tu pakai multi purpose punya dapur. Benda alah tu sebenarnya cik nor a.k.a ibu wa punya. Hahaha wa pinjam buat masak kat hostel. Tapi sekarang ni tamak. Pinjam lagi dapur gas yang kecik tu buat masak. Masaknya bukan selalu. Buat penuh dapur je. hahahaha
Jadi..selamat mencuba. 
Peace YAW! Assalamualaikum :)
 
 

 
 
 


 

Thursday, 12 July 2012

Jeles itu APA?

Assalamualaikum..

Lately..kawan kawan saya ramai yang berbunga. Berbnga tu apa? Bukan bunga taik ayam yang ko jumpa tepi jalan tu okies kanak kanak sekalian. Berbnga tu istilah remaja remaja untuk perkataan BERSUKA HATI AKIBAT CINTA. Motip caps lock?? hahahaha

Terus terang cakap, saya tak jeles bila dorang berbunga. I'm proud. Tumpang bahagia. Tapi saya rasa sedih, sebak sampai tahap nak nangis kekadang. Sebab at least dorang berbunga. haku?? Sedih! hahahaha

Lagi lagi bila aku dengar kawan aku cerita pasal orang yang dia suka. Dan aku nampak effort dia untuk tackle hati gadis bertuah tersebut. Sweet giles nasib semut tak hurung je. hahaha

Aku pernah la sebak nak nangis bila dia cerita tu. Tapi aku kawal abis weiiiii. Malu ah kalau dia tau aku sedih.hahahaha Aku harap sgt si gadis yang manis tu nampak effort kawan aku.

:)

Friday, 6 July 2012

HAri berterima kasih

Assalamualaikum..

Dear Encik Razali a.k.a ayah, thank you so much for:

1. Bayar bil phone & broadband tiap tiap bulan
2. Bagi duit elaun tiap tiap bulan
3. Bagi kesenangan supaya pi tak rasa susah sangat even jauh dengan ayah
4. I do love all those things yang ayah buat untuk pi selama ni
5. Terima kasih sebab telah garang dengan pi masa pi kecik. pi tau da kenapa ayah buat semua tu dulu.
6. Terima kasih sebab ayah still sayang pi even pi banyak buat salah dengan ayah.

And, i'm sorry because:

1. Degil
2. Memberontak
3. Main main time belajar
4. Pi tau pi banyak kali buat ayah marah, terasa hati

I'm sorry my dear ayah. Pi janji pi takkan buat lagi salah yang dulu. Pi janji pi abiskan study pi. Pi minta maaf sebab pi banyak main. Pi lalai. I'm so sorry. I just want u to know that i love u so much. I'm sorry coz i nver listen to you. I thought it is me yang betul. But i'm wrong. Ayah yang betul. Sorry ayah. Pi janji pi abiskan study pi this year jugak. This is not my promise. This is my word.

Tuesday, 3 July 2012

Nombor tak kenal

Assalamualaikum

Halu there!

Pernah tak korang dapat meseg dari nombor yang korang tak kenal? Kalau pernah apa korang buat? Kalau aku..aku bantai marah marah dulu. Sebab aku garang. Aku layan kawan aku je. Tak kawan tak layan. Lagi 1 aku loyar buruk. Lain orang tanya, lain aku jawab. Boleh kira berapa orang je yang tahan meseg dengan aku. Kalau tahan pun, aku rasa mesti orang tu jenis yang kentak jugak.hahaha

Motip aku post cmni? Sebab de no mane2 ntah msg aku..cakap nak kenal. Memang tak la. Aku bantai cakap wa janda anak 3. Senang. Abis cter. Jimat kredit aku. hahahaha

Hari gatal

Assalamualaikum

Halu there!

Baru baru ni adalah seseorang tanya aku, ciri ciri lelaki idaman aku. Masa aku jawab kat dia tu, aku mamai. Aku jawab ikut sedap mulut je. Ikut sedap otak. Tapi bila pikir pikir balik. Aku da ada jawapan yang sepatutnya aku bagi untuk soalan dia tu.






1. Berilmu
Dulu masa aku muda remaja sweet 17 bagai, aku tak pikir pun soal ni. Aku pikir yang orang takde SPM pun boleh hidup. Contoh Rosyam Nor. Tapi sekarang baru aku sedar. Memang la tuah ayam kita nampak kat kaki. Tuah manusia takde orang tau. Sebab kalau tuah kita pun nampak kat kaki, tak ke haru bila jumpa first date da sibuk nak check kaki bagai. Takde tuah je dump awal awal. Gila namanya tu.

I don't expect my future husband tu seorang yang ada master bagai. Cukup la ilmu yang boleh dia guna untuk diri dia sendiri,aku dan anak anak aku comel comel ikut muka aku. *pengsan! hahahaha

Sejujurnya, aku tak selesa sangat dengan lelaki yang menunjukkan ketidak berilmuan dia tu. Contoh:

BF: baby..i tak tau la nak guna bb ni camne. U ajar i boleh?
GF: Aikk! U yang pakai bb.ape i pulak kena ajar? Mane la i nak tau.i pkai public je kot
BF: Ala bby..ajar la i.mane la I tau semua ni *sambil gedik gedik minta kaki

GF: ok ok.i ajar nanti. i pun bukan tau sangat. *da tau tak pandai pakai,yg g gatal2 beli binatang tu buat ape? tak pndai blajar la.tekan la ape pun.aku dulu pun bodoh2 je blajar pkai 3310 (dalam hati)


See..nampak tak effect dia. Kalau belum jadi suami takpe la aku melawan dalam hati cmtu. Kalau da kawin camne?? Tak ke aku tergolong dalam isteri yang durhaka free free je. Tak pasal tak cium bau syurga nanti

2. Tau hukum hakam
Well..aku lemah sikit bab agama ni. So aku perlukan seseorang untuk guide aku. Bukan aku yang guide orang. Sebab aku ni lalang sikit. Kau goda aku sikit je cakap "Jom la ponteng kelas. G karok jom. Sekali je pun ko ponteng" Aku dengan tak pikir panjang ikut je apa kau plan. Padahal aku tau je kalau ponteng confirm confirm la salah. Pastu confirm confirm la aku tak cakap dengan mak aku. Pastu confirm confirm la aku tipu mak aku cakap aku g kelas td. Walhal, aku merewang g karok kat tmpt karok tu berjam jam.
Tapi ni contoh je wei! Takde gila aku nak ponteng kelas g merewang karok. Baik aku top up tido ke pe ke. Lagi heaven! hahaha

Lagi satu..saya kurang minat terhadap lelaki yang sebegini:

GF: Yang..jom la cari surau ke ape ke. Nak solat tak?
BF: Tak yah nak alim sangat la. Tadi pegang pegang tak ingat dosa plak kan

Derrrrrr..lu da pegang pegang lu punya pasal la. Tapi kalau GF lu ajak solat, salah ke? Siap cakap camtu lagi. aishhh! Lelaki sepatutnya memimpin. Bukan menghancurkan.

3. Tau limit dalam hidup
Bab ni best. Wa manyak suka, cinta, sayang sama ini olang punya spesis. Sebab wa jenis terbalik. Aku tak tau limit cukup. Contoh, fahrin ahmad cakap dia suka aku. Aku harap dia ajak aku kawin. tamak kan? hahaha I need someone yang boleh bagitau saya mana nak start benda. Dan sampai mana saya kena stop. Once i start to do something, saya sangat pening mana nak stop. Kena banyak kali pikir baru decide untuk diri sendiri.

4. Abang abang
Saya perlukan orang untuk marah saya. Kalau tak saya akan melayang dalam hidup. Ayat best kan?? hahaha tak la.aku suka orang yang mcam abang abang sikit. Yang ada sifat tanggungjawab, kasar sikit. skit je la.lebih lebih memang aku tak layan la wei. sape nak bf kaki pukul. minah kental mane pun tak nak bf kaki pukup bai.

5. Seorang yang macam BAPAK saya :)
Yang ni tak boleh explain panjang panjang. Salah explain nanti tak dapat elaun. hahahaha

:)